00386 31 661 793  
kos 0,00 €
0
kos 0,00 €
0

STE RAVNO KUPILI KAMADO BONO ŽAR?

Preden sestavite žar KAMADO BONO in pričnete z njegovo uporabo, preberite spodnja priporočila.
Te informacije bodo pripomogle k varni uporabi vašega žara KAMADO BONO.
Pozorno preberite varnostna priporočila in jih upoštevajte!
Žara se NE DOTIKAJTE, ga NE PREMIKAJTE ali DVIGUJTE, ko je oglje v njegovi notranjosti vroče ali pa se še ni shladilo.
Ne pozabite, da kovinski deli žara predstavljajo tveganje za poškodbe. Zato je z montažnimi elementi žara, njegovimi kovinskimi površinami in oddušniki iz nerjavečega jekla treba ravnati previdno.
Pri kurjenju oglja, uporabi vžigalic ali vžigalnika, peki na vročem oglju ali pri dotikanju vroče površine bodite pozorni, saj obstaja nevarnost požara.

Z VSEMI NAPRAVAMI ZA PRIPRAVO HRANE JE POTREBNO RAVNATI PREVIDNO.

Ko pripravljate hrano, ne pozabite, da so žar, rešetke za žar in oglje vroči.
Pri transportu, premikanju ali dvigovanju žara je zaradi njegove teže potrebna previdnost. Če želite žar premakniti, dvigniti ali razstaviti, bodite previdni - deli kovinskega ogrodja lahko povzročijo poškodbe.
Žara NE postavljajte na lesene ali vnetljive površine. Ko je žar v uporabi, keramično dno oddaja toploto, zato se predmeti v njegovi bližini lahko vnamejo. Žara ne uporabljajte v bližini vnetljivih materialov.
Ne naslanjajte se na žar ali na njegove dele (npr. ročaj). Otrokom ne dovolite, da bi se igrali v bližini prižganega ali vročega žara. Redno preverjajte, ali so vsi montažni elementi priviti.

Kovinski obroči na žaru KAMADO BONO so zasnovani tako, da ogrodje držijo pokonci; zato je izredno pomembno, da so vsa stičišča pravilno in varno privita. Še posebej pomembno je, da žar po prvih nekaj pečenjih pozorno pregledate. Kovinskih obročev ne privijajte premočno, saj to lahko privede do razpok na žaru. Kasneje je priporočljivo, da vse vijake preverite vsaj dvakrat na leto.

PRI PEKI VEDNO ZAPRITE POKROV.

Presenečeni boste, kako enostavno je speči pravi zrezek pri temperaturi 330 °C - enostavno zaprete pokrov in žar KAMADO BONO bo preostalo storil namesto vas. Pokrov žara KAMADO BONO mora biti med peko pravilno nameščen. Ko preverjate ali menjate pečeno hrano, se potrudite, da pokrov žara KAMADO BONO zaprete kar najhitreje in tako med peko ohranite konstantno temperaturo. Kasneje lahko temperaturo peke uravnate s pomočjo oddušnikov. Če je pokrov na široko odprt, se bodo plameni povečali, temperatura pa bo narasla - v tem primeru hrana ne bo dobro pečena. Prav tako ne pozabite, da odprtega plamena ne smete puščati brez nadzora. Če želite vroč žar odpreti, to storite previdno.
Pokrova ne odpirajte z nenadnimi gibi. Če želite vroč žar odpreti (ko temperatura naraste nad 200 °C), pokrov nekajkrat nekoliko odprite, tako da bo zunanji zrak počasi in postopoma vstopil v žar in ne bo povzročil izbruhov plamenov ali prepiha, ki bi vam lahko opekel roke. Otrokom ne dovolite, da bi se dotikali vročega žara ali ga odpirali.

POMEMBNO!

Ko žar ni v uporabi, zaprite pokrov ter spodnje in zgornje oddušnike. Pomembno je, da preprečite stik žara KAMADO BONO z vlago in dežjem. Žar pokrijte s posebnim vodoodpornim pokrivalom, vse kovinske ali keramične dodatke pa shranite v notranjost žara.

ZA PRIŽIGANJE ŽARA NE UPORABLJAJTE VNETLJIVIH TEKOČIN.

Vnetljiva tekočina se bo vpila v površino žara KAMADO BONO, kemični materiali pa bodo žar za dlje časa kontaminirali in pokvarili okus hrane. Uporabite suhe in trde vžigalice za oglje brez vonja in z njimi prižgite žar. Tako lahko žar kar najhitreje prižgete in dosežete želeno temperaturo, ne da bi pri tem žar KAMADO BONO kontaminirali s kemičnimi snovmi.

PRIŽIGANJE ŽARA KAMADO BONO.

Uporabite suhe in trde vžigalice za oglje brez vonja in z njimi prižgite žar. Shranite navodila za prižiganje žara. Hrana, pečena na naravnem oglju, ima prav poseben okus.
Pri prvih nekaj pečenjih hrane ne pecite pri visoki temperaturi.
Če je plamen previsok, lahko poškoduje tesnilo, preden se ustrezno prilagodi. Pri prvih nekaj pečenjih vzdržujte temperaturo pod 177 °C, tako da se bo tesnilo lahko popolnoma prilagodilo žaru KAMADO GRILL. Če tesnilo poškodujete, kupite novo samolepilno tesnilo, ki je primerno za visoke temperature.

VEDNO NOSITE TOPLOTNO ODPORNE ROKAVICE.

Ko se dotikate vročih keramičnih delov ali površine za peko, roke zaščitite pred opeklinami. Ne pozabite, da lahko vroče dele žara postavite zgolj na nevnetljive in toplotno odporne površine.
Oglje naj ostane suho.
Vlažno oglje bo sicer prav tako zagorelo, a v njegovo prižiganje boste morali vložiti veliko več truda. Oglje, ki ste ga uporabili pri prejšnjem pečenju, je sicer primerno za ponovno uporabo, a je lahko vlažno, predvsem v deževnem vremenu. V takšnem primeru v gorišče dodajte še nekaj suhega oglja in ga premešajte z rabljenim ogljem - žar boste tako prižgali hitreje.

NOTRANJOST ŽARA KAMADO BONO ZAŠČITITE PRED VLAGO.

Preprečite stik žara z dežjem; notranjost žara poskušajte zaščititi pred vodo. Ko žara ne uporabljate, ga pokrijte z zaščitnim vodoodpornim pokrivalom. V žaru KAMADO lahko uživate tudi v dežju ali snegu, vendar morate njegovo notranjost zaščititi pred vlago. V hladnem vremenu lahko voda v notranjosti žara zamrzne, keramični deli pa lahko popokajo. Zato notranjosti žara ne smete čistiti z vodo.

ŽAR KAMADO BONO LAHKO UPORABLJATE VSE LETO.

Vaš žar KAMADO je izdelan s pomočjo najnaprednejše sodobne tehnologije, zato lahko vzdrži velike temperaturne razlike in kljub vremenskih dejavnikom med pečenjem ohranja želeno temperaturo. V hrani z žara lahko uživate pozimi in poleti. Okusen zrezek lahko pripravite tudi na ledeno mrzel dan, a po uporabi morate poskrbeti, da je notranjost žara pokrita in tako zaščitena pred vlago, vodo ali snegom. Če se v notranjosti žara KAMADO BONO znajde vlaga, ga obrišite do suhega, nato prižgite manjšo količino oglja in žar počasi segrejte na temperaturo 170-175 °C.

ČE ŽARA NE UPORABLJAJTE, GA PRIPRAVITE ZA DALJŠE SHRANJEVANJE.

Z rešetk očistite maščobo in ostanke hrane ter odstranite pepel. Poskrbite, da so vsi deli žara čisti in suhi. Ne pozabite očistiti oddušnikov in rešetk v gorišču.
Če žara dlje časa ne boste uporabljali, ga pokrijte s posebnim pokrivalom in redno preverjajte, da v žaru KAMADO BONO ni vlage ali kondenzata. Bambusove pladnje shranjujte v suhem prostoru in jih tako zaščitite pred plesnijo. Če želite žar po obdobju zimskega skladiščenja ponovno uporabiti, je priporočljivo, da prižgete manjšo količino oglja in jo počasi segrejete na temperaturo 170-175 °C ter tako odstranite vlago, pepel in ostanke hrane.

NARAVNO OGLJE JE NAJBOLJŠA IZBIRA ZA ŽAR KAMADO BONO.

Če uporabljate oglje, bo lahko KAMADO žar vzdrževal želeno temperaturo glede na vaš izbran postopek peke. Vedno uporabljajte le najkakovostnejše oglje. Oglje nižje kakovosti in briketi so večinoma narejeni iz lesnih odpadkov, kemičnih nečistoč, naftnih derivatov in drugih materialov, ki niso primerni za peko hrane. Tovrstno oglje pušča ogromno pepela, kar lahko ovira dotok zraka v gorišče žara, kemične nečistoče pa lahko pokvarijo okus pečene hrane. Če uporabljate oglje nižje kakovosti, bo dolgotrajno vzdrževanje konstantne toplote precej težavna naloga.

ZA GAŠENJE OGLJA V ŽARU NE UPORABLJAJTE VODE.

Ko zaključite s peko, preprosto zaprite zgornje in spodnje oddušnike. To bo pogasilo plamene, preostalo oglje pa lahko uporabite naslednjič.

ZA ČIŠČENJE NOTRANJOSTI ŽARA NE UPORABLJAJTE VODE.

Žar KAMADO BONO je zasnovan tako, da se čisti sam. Če žar umijete z vodo, bodo njegove porozne stene tekočino vpile. Ko zaključite s peko, zaprite pokrov in oba oddušnika. Ostanki hrane in obloge se bodo sežgali in karbonizirali. Pred naslednjim pečenjem rešetke žara očistite s pomočjo posebnega detergenta in krtače, posebej zasnovane za čiščenje žara KAMADO BONO.

ŽAREČEGA OGLJA NE PREMIKAJTE ALI MENJAJTE.

Ogenj lahko v žaru KAMADO BONO izredno učinkovino gori tudi brez vaše pomoči. Žar je zasnovan tako, da se ob prižigu vse oglje v njegovi notranjosti vžge istočasno. Žarečega oglja se zato raje ne dotikajte. Originalne rešetke za oglje KAMADO BONO so edinstveno zasnovane tako, da s pomočjo pretoka zraka vzdržujejo izbrano temperaturo kar najbolje in najdlje je mogoče.

REDNO PREVERJAJTE, ALI SO VSI VIJAKI DOBRO PRIVITI.

Kovinski obroči na žaru KAMADO BONO poskrbijo, da pokrov dobro tesni; zato je zelo pomembno, da so vsi vijaki pravilno in varno priviti. Ko pričenjate z uporabo žara KAMADO BONO in ste ga uporabili le nekajkrat, je izredno pomembno, da preverite stanje vseh vijakov. Kasneje je priporočljivo, da vse vijake preverite vsaj dvakrat na leto.

PREPRIČAJTE SE, ALI JE SPODNJI ODDUŠNIK NA ŽAR NAMEŠČEN PRAVILNO.

Če ste spodnji oddušnik in varnostno rešetko odstranili in ju želite vrniti na njuno mesto, najprej namestite rešetko na dve zanki, ki se nahajata na levi strani. Nato oddušnik namestite tako, da bo visel nad rešetko (in ne čez njo) in ga obesite na desno zanko. Če želite z žara odstraniti pepel, rešetko preprosto potisnite na desno stran. Rešetke ni potrebno popolnoma odstranjevati. Ko žar uporabljate, morate vedno poskrbeti, da je rešetka na svojem mestu - potisnjena na levo stran. Oddušnik je namenjen uravnavanju pretoka zraka, varnostna rešetka pa zaščiti pred iskrami. Nikar ne pozabite, da ostri kovinski deli žara lahko povzročijo poškodbe. Ko je žar vroč, se jih ne dotikajte.

BODITE POZORNI NA NEVARNOST POŽARA

Odprt plamen lahko predstavlja nevarnost za ljudi in okolje. Upoštevajte zahteve glede minimalne razdalje od objektov in vnetljivih predmetov, ki so opredeljene v splošnih pravilih glede požarne varnosti. Prižganega in odprtega žara ne puščajte brez nadzora. Med uporabo žara lahko vroč pepel, ki pada z njega, predstavlja tveganje za nevarnost vžiga predmetov v bližini. Žara ne uporabljajte v bližini vnetljivih materialov, kot so suho listje, lesene deske itd. Če žar uporabljate na pikniku, poskrbite, da za peko hrane izberete primerno okolje. V sušnih območjih, ki predstavljajo tveganje za nevarnost požara, žar uporabljajte z veliko mero previdnosti. Vročega žara ne premikajte. Otrokom ne dovolite, da bi se igrali v bližini prižganega ali vročega žara.
Med pripravo hrane žara ne puščajte brez nadzora, zlasti v primeru vetrovnega vremena.
Močan veter poveča tveganje za nevarnost požara, saj lahko njegov sunek pepel in žerjavico odpihne z žara. Močni sunki vetra lahko odstranijo pokrov. To lahko privede do požara ali poškodbe. Zaradi omenjenih razlogov je priporočljivo, da žar v vetrovnem vremenu uporabljate z veliko mero previdnosti.

UPORABA ŽARA KAMADO BONO V ZAPRTIH PROSTORIH JE STROGO PREPOVEDANA.

Ta žar je namenjen izključno uporabi na prostem, na dobro prezračevanih področjih in na zadostni razdalji od stavb. Ne uporabljajte ga v zaprtem prostoru ali v vozilu. Prižiganje žara v bližini skladiščnega prostora ali območja, kjer so shranjeni vnetljivi materiali, je prepovedano.
Ko zaključite s peko, vedno zaprite oba oddušnika. Na ta način boste prekinili dotok zraka, žar KAMADO pa se bo tako ohladil.

SPREMINJANJE DELOV ŽARA KAMADO BONO ALI UPORABA DELOV, KI NISO ORIGINALNI, STA STROGO PREPOVEDANA.

Uporabnik je odgovoren za varno uporabo žara in za upoštevanje varnostnih ukrepov.
Kakršnakoli menjava delov žara lahko povzroči škodo ali poškodbe, garancija pa v tem primeru izgubi veljavo.
Žar KAMADO BONO je izredno varen žar. Če žar KAMADO uporabljate v skladu z varnostnimi ukrepi in njegovim namenom, ga boste lahko uporabljali dolgo časa.