00386 31 661 793  
kos 0,00 €
0
kos 0,00 €
0

NEKAJ ZGODOVINE

Zgodovinarji trdijo, da so ljudje že v pradavnini za kuhanje uporabljali lesene posode. Zato arheologi ostanke tega starodavnega posodja odkrivajo na vseh koncih sveta. Med najstarejšimi so več kot 3000 let stari okrogli glineni lonci, ki so jih našli na Kitajskem in naj bi bili predhodniki sodobnega KAMADO žara.

Te preproste glinene posode so ljudje v zgodovini izpopolnjevali in uporabljali za različne načine priprave raznolikih jedi. Indijci so pričeli z uporabo glinenih peči, ki so jim pravili tandoor, medtem ko so jih Japonci imenovali mushikamado - to je kuhalnik, ki so ga japonske družine ob posebnih slovesnostih uporabljale za kuhanje riža na pari. Mušikamado je okrogla glinena posoda s kupolastim pokrovom, ki se je najpogosteje uporabljala na jugu Japonske. V pradavnini so šli Japonci pri razvoju te posode še korak dlje. Da bi lahko uravnavali temperaturo izhlapevanja, so izpopolnili obliko zračnih loput in namesto lesa začeli uporabljati oglje. Z mushikamadom so se Američani prvič seznanili po drugi svetovni vojni.

Ime KAMADO izhaja iz japonske besede za „štedilnik“, dobesedni pomen besede KAMADO pa je "prostor za kipeči lonec". 竈 je kanji znak za KAMADO. V pisavi rōmaji, ki temelji na latinici, je beseda KAMADO zapisana enako kot v angleščini - KAMADO. Danes se beseda KAMADO uporablja za vse podobne vrste keramičnih žarov.

TEHNOLOGIJA

Sodobni KAMADO žari so izdelani iz različnih materialov, kot so toplotno odporna keramika in drugi toplotno odporni materiali ter terakota, tradicionalna porozna žgana keramika iz naravne gline, portlandskega cementa ali mešanice mletega vulkanskega kamenja. Površina žarov se lahko znatno razlikuje. Lahko je prevlečena s sijočo keramično glazuro, barvo, dekorativnim mavčnim ometom ali keramičnim mozaikom. Sodobna keramika in ognjevarni materiali žare ščitijo pred razpokami.

 

PRIŽIGANJE ŽARA

KAMADO žar se po navadi ogreva z ogljem (obstajajo pa tudi plinski in električni KAMADO žari). Lesno oglje ne pušča veliko pepela, za razliko od briketov pa ne vsebuje nečistoč, ki lahko spremenijo in pokvarijo okus pečene hrane. Oglje je mogoče proizvajati na okolju prijazen način, tj. z uporabo tehnike izsekavanja. Najpomembneje je, da ima hrana, ki je pečena s pomočjo oglja, aromo tabornega ognja.

UPORABA

Dizajn keramičnega žara omogoča ohranjanje toplote in doseganje temperatur do 400 °C. Poleg tega lahko z žari KAMADO zelo natančno uravnavate pretok zraka in temperaturo; KAMADO žari so torej zelo podobni pečem na drva, za peko hrane pa jih lahko uporabljate na enak način kot običajne peči. KAMADO žari niso namenjeni le pečenju na žaru ali dimljenju, temveč jih lahko uporabljate tudi za peko pice, piškotov, pit in kruha.

DELI KAMADO ŽARA

Žar KAMADO ima keramično ohišje, v njegovi notranjosti pa je gorišče ¬¬¬¬¬- keramična posoda za oglje. Na spodnjem delu ogrodja je oddušnik, skozi katerega se v gorišče dovaja zrak. Kupolast pokrov žara ima še en nastavljiv oddušnik, skozi katerega se zrak odvaja. Z oddušniki je mogoče uravnavati temperaturo. Rešetke za žar so postavljene nad ogenj, tako da je nanje mogoče položiti zrezke. Poleg tega ima pokrov tudi odprtino, namenjeno termometru za merjenje temperature pečene hrane.